Check out de laatste toevoegingen:
Meg Whitman nieuwe CEO HP

Na verschillende geruchten is gister nabeurs definitief het doek gevallen voor de topman (CEO) van HP Leo Apotheker. Hij is door de raad van bestuur na nog geen jaar aan de kant gezet omdat zijn positie onhoudbaar was geworden en uiteindelijk toch niet de juiste man op de juiste plaats bleek te zijn. Hij heeft naar verluid 25 miljoen dollar meegekregen als vertrek vergoeding.

De raad van bestuur heeft met onmiddellijke ingang Meg Whitman benoemd als nieuwe top vrouw van de onderneming en Ray Lane is voorzitter geworden van de raad. Meg Whitman heeft hiervoor aan het hoofd gestaan van eBay. Onder haar leiding heeft het bedrijf een grote groei doorgemaakt (in een economisch gunstige tijd), maar heeft ook een flinke misstap begaan met de aankoop van Skype. Daarnaast heeft ze een poging gewaagd om gouverneur van Californië te worden.

De raad van bestuur zou er voor het bedrijfsbelang verstandig aan doen de hand in eigen boezem te steken, want dat is voor zover men het kan inschatten de bron van het kwaad. De voormalige topman was zacht uitgedrukt de kop van jut. De recente strategische beslissingen, denk aan het afsplitsen van de Personal Systems Group (PSG), het stopzetten van de webOS hardware lijn en de aankoop van Autonomy zijn uitteraard met instemming van de raad van bestuur ingezet. Naar verluid heeft Ray Lane, nu bestuursvoorzitter, een flink aandeel in de nieuwe weg naar een service georiënteerde organisatie. Het is mede daarom geen positief gegeven dat Meg Whitman als lid van de raad van bestuur, mede verantwoordelijk is voor de postitie waar HP zich nu in bevind.
Het is onbegrijpelijk dat een IT concern als HP Meg Whitman niet naar voren schuift als interim en vervolgens op zoek gaat naar een geschikte kandidaat. Het besturen van een internet veiling is iets anders dan een IT concern bestaande uit zoveel verschillende disciplines. Daarom wordt er nu al openlijk getwijfeld of ze over de juiste competenties beschikt.

Het is nu zaak voor HP heel snel duidelijkheid te krijgen over een mogelijk afsplitsing van de PSG en webOS. Als dit te lang op zich laat wachten en een negatieve beurskoers het vertrouwen vertaald van beleggers zal het geen verrassing zijn als grote aandeelhouders de raad van bestuur ter verantwoording roepen.

Wat dit voor webOS betekend is nog onduidelijk. Meg Whitman heeft in haar eerste interview als top vrouw van HP laten weten achter het ingezette plan van Leo Apotheker te staan, dat is niet zo verwonderlijk, want dat heeft ze zelf goedgekeurd als lid van de raad van bestuur.